U srcu Pomoravlja, na 19km od Jagodine s’ one strane Velike Morave, u selu Dobra Voda prave se sjajna vina (bela, rose i crvena) ali i grappa... O kvalitetu vina koja nastaju u ovoj vinariji najbolje svedoči osvajanje velike zlatne medalje na Concours Mondial de Bruxelles 2016, VINIS crveno vino berba 2012. godine. Koliko je ljubavi investirano u stvaranju vina i koliku moć ljubav ima u svemu što činimo izvanredno dokazuje činjenica da je upravo ovom nagradjenom vinu bilo potrebno ne tako puno vremena da dovoljno sazri iako je iznedreno iz mladog vinograda i Srbiji podari ovu prestižnu planetarnu nagradu koju ni jedna do sada vinarija iz Srbije nije osvojila. Naravno, ono što VINIS vinima daje specifičnost i dopadljivost jeste podneblje na kome su već zasadjeni i na kome će se još podizati VINIS vinogradi osunčani od svitanja do sumraka.

Etikete vinarije VINIS prepoznaćemo po lasti koja je njihov zaštitni znak a njen let harmoničan zahvaljujući viziji koju žive njeni vlasnici Saša i Milan Nikolić sa svojim suprugama vrativši se iz Francuske u svoj zavičaj posle nešto više od tri decenije.

Negujući duh tradicije i koristeći obližnju hrastovu šumu za braću Nikolić ona nije obična. Hrastove nisu videli kao debla za eventualne gradjevinske radove, ogrev ili prodaju, već kroz žir kojim će se hraniti nadaleko čuvena mangulica i kao njeno prirodno stanište.

Priroda je naklonjena, odličan geografski položaj odabran, ljubav, strast i vizija su tu, a inspirativnih akcija nikad dosta… Ekspanzija je u toku a nagrade od samog početka pristižu. Vinarija VINIS kako je počela, priredjivaće nam još puno iznenadjenja kako kroz nagrade tako i za nepca ne samo vinskim sudijama već i ljubiteljima vina.

Na 14. Međunarodno enološkom ocenjivanji održanom 18.- 20.10.2018. u Bergamu, Srbija je osvojila 9 zlatnih medalja i specijalnu nagradu novinara. U velikoj konkurenciji iz 25 zemalja (sem Novog Zeland, svi kontinentu su bili zastupljeni), Srbija je druga po broju osvojenih medalja iza Italije (30).


Vina je ocenjivao 7 komisija sastavljeni od 85 sudija iz 23 države. Dodeljene su 74 zlatne medalje, od toga Deurić sa 3 zlata, Jeremić sa 2, Matalj, Magaza, Belo brdo Carpe diem sa po jednim zlatom, a Pik Oplenca je nagrađen od strane novinara.


Interesantno je da i ostale naše vinarije koje nisu osvojile zlato su bile vrlo blizu zlatnoj medalju, sobzirom da su odlučivali tri deci ale u borbi za zlato. Inače sem zlata dodeljuje se i veliko zlato koje nije dodeljeno od 2015. godine kada je osvojio Mali podrum Radovanović.


Degustacija zlatnih vina se održala u Palati Terzi u starom gradu Bergamo Alta. Degustacija je bila otvorenog tipa, tako da je veliki broj posetilaca probao naša vina i vrlo se pohvalno izjasnila o kvalitetu naših vina.

 

 

Udruženje "Društvo ljubitelja bašte" iz Temerina po 21. put je odlično ornizovala Međunarodni sajam vina sa ocenjivanjem.

Po rečima gospodina Lasla Horvata ocenjeno je 697 uzoraka iz šest zemalja (Srbija, Mađarska, Hrvatska, Slovačka, Rumunija i Češka), a žiri je radio u 16 komisija sa ukupno 95 sudija. Interesantno je da vinarima iz Mađarske uspešno pariraju naši mali vinari, Vinarija Odrovački iz Rivice sa Talijanskim rizlingom 2017., Podrum Čojbašić Dolovo Kuve 2017., kao i Vinarija Komazec Inđija Kaberne fran 2016.