Na 14. Međunarodno enološkom ocenjivanji održanom 18.- 20.10.2018. u Bergamu, Srbija je osvojila 9 zlatnih medalja i specijalnu nagradu novinara. U velikoj konkurenciji iz 25 zemalja (sem Novog Zeland, svi kontinentu su bili zastupljeni), Srbija je druga po broju osvojenih medalja iza Italije (30).


Vina je ocenjivao 7 komisija sastavljeni od 85 sudija iz 23 države. Dodeljene su 74 zlatne medalje, od toga Deurić sa 3 zlata, Jeremić sa 2, Matalj, Magaza, Belo brdo Carpe diem sa po jednim zlatom, a Pik Oplenca je nagrađen od strane novinara.


Interesantno je da i ostale naše vinarije koje nisu osvojile zlato su bile vrlo blizu zlatnoj medalju, sobzirom da su odlučivali tri deci ale u borbi za zlato. Inače sem zlata dodeljuje se i veliko zlato koje nije dodeljeno od 2015. godine kada je osvojio Mali podrum Radovanović.


Degustacija zlatnih vina se održala u Palati Terzi u starom gradu Bergamo Alta. Degustacija je bila otvorenog tipa, tako da je veliki broj posetilaca probao naša vina i vrlo se pohvalno izjasnila o kvalitetu naših vina.